Dnevniški zapisi, namenjeni mladini, so večinoma hvaležno branje. Kar nekaj izmed njih je svetovno znanih (npr. zabavni dnevniški zapisi Jadrana Krta, Dnevnik nabritega mulca, Dnevnik Nejca Svetka), saj ponujajo zabaven vpogled v razmišljanje razposajenih mulcev in v njihove vragolije. Meni znani dekliški dnevniki so večinoma globlje izpovedi, vezane na odraščanje v kaotični družbi (npr. Dnevnik Ane Frank, Zlatin dnevnik).

Dnevnik poredne punce litovske pisateljice Kristine Gudonyte je obsežen dnevniški zapis odraščajoče Kotrine. Živi v Vilni, ki pa z izjemo omemb reke Vilnije ne postreže z infiltracijo v mestni živelj in v arhitekturne raznolikosti, tako da bi dogajalni prostor skorajda lahko označili kot instantni, zahodni. Izogibanje popisovanju zunanjega je morda namerno, da nas predrami ostra ločnica med nepremično okolico in burnim dogajanjem v notranjosti protagonistke. Profane mladostniške težave, kot so burne reakcije, izogibanje komunikacije z družinskimi člani in hkratno pogrešanje le-te (na točno tak način, kot ga mladostniki želijo), izoblikovanje svojstvenega pogleda na svet in s tem povezano godrnjanje okolice so izpovedane na svež način, začinjen s ščepcem kriminalke.

Zanimivo je dekletovo doživljanje svojih nekoliko nefunkcionalnih staršev in ločenega skrbništva, ki se ga brez večjih težav znebi takoj, ko ji prebivanje pri strogem in rahlo neočetovskemu očetu ni več po godu. Zdi se, da je pri Kotrine uporniška drža le izraz kljubovanja njegovemu pogledu na trd, že nekoliko preživet model vzgoje. Želja po njenih socialnih stikih z vrstniki začne upadati takoj, ko pobegne k sveže zaljubljeni materi, še huje; začne spoznavati, da njena prijateljstva niso pristna in kot taka nevredna globljega zaupanja. Čenče o svoji namišljeni nosečnosti je niso dotolke, pač pa so ji pomagale do spoznanja, da se prijateljstvo rodi v nesreči. Zamenjava z nosečo vrstnico, ki je namesto Kotrine odpotovala na “prevzgojne” počitnice na obalo, bi bila sicer v današnji e-dobi manj možna, nekoliko pa spominja na literarne in filmske upodobitve zamenjav otrok (ki so roko na srce sicer pogostejše in verjetnejše med enojajčnimi dvojčki).

Po eni strani je dobro živeti življenje nekoga drugega in pozabiti, kar te mori v lastnem ... Po drugi strani pa, če živiš življenje nekoga drugega, izgubiš tisto, kar je bilo v tvojem življenju dobrega ... (str. 217)

Želja po samostojnosti Kotrini prekriža finančna stiska. Kljub dejstvu, da je dekle že mladostnica, nas preseneti njena naivna miselnost, da je najlažja pot do denarja rop. Motivika s krajo denarja in druženjem z ostarelo lastnico kar sama od sebe ponuja primerjavo s svetovno uspešnico Davida Walliamsa, Babica barabica. Starka Kazimira odraščujoče dekle razoroži s svojo nebogljenostjo in milino, poveže pa ju hipna odvečnost živl. Nekako jo razume in jo spominja na svojo ljubljeno preminulo babico.

Dnevnik je z uporabo preglednejše pisave namenjen tudi dislektikom, zaradi nekaj manjkajočih pik in vejic pred veznikom “ali”, ki uvaja predmetne odvisnike, pa bi si pred tiskom zaslužil tudi ponovni jezikovni pregled.

Share: