ANNA CABEZA: SESTRE SKORJA, DETEKTIVSKA AGENCIJA

Simpatična knjiga Sestre Skorja, detektivska agencija je delo, ki bo navdušilo tako fantiče kot dekletca. Mogoče bodo že zaradi same izbire hudomušnega naslova, tj. Skrivnost zapuščenega pasjega kakca, navihanci posegli po branju. Španski pisateljici Anni Cabeza je na slabih 80 straneh uspelo ustvariti detektivko in kriminalko hkrati, literarni zvrsti, ki sta v poplavi otroških del, ki obravnavajo nek družbeni problem (t . i. problemskih romanov) morda dandanes malce podhranjeni na knjižnem trgu.

Skrivnost zapuščenega pasjega kakca

Detektivka in kriminalka sta sicer vsekakor popularni literarni vrsti, ki smo ju bolj vajeni na odraslih književnih policah, morda ravno zaradi težavnosti tovrstnega pisanja za mlajšo ciljno publiko. Dokazni material namreč ne sme biti preveč dolgočasen in kriminalno dejanje ne preveč nasilno, hkrati pa mora biti dogajanje ravno prav napeto in predvsem realno. Zabaven roman Skrivnost zapuščenega pasjega kakca, namenjen večinoma učencem 2. triletja, vsebuje vse, kar se spodobi za pravo pravcato otroško detektivko s ščepcem kriminalke.

Devetletnik Marcel odrašča pod okriljem svoje priletne babice Agate in njenih dveh sester dvojčic, Karmen in Rozalije Skorja, ki s svojimi rahlo čudaškimi posebnostmi poganjajo tok dogajanja. Nadvse si želijo razvozlati, čigav pes se vsako jutro ponečedi pred vhodnimi vrati Margarete, prijateljice vseh sester. V nezapleteni linearni pripovedi hitro sklenemo, da so sestre Skorja rojene detektivke že zaradi svojih kapric, nenavadnih predmetov, ki jih nosijo s seboj, in lastnosti vseh starejših ženic – oprezanja za nenavadnimi ljudmi in za motilci rutine. Med njimi se znajdejo tako osumljeni ljubljenčki kot tudi nenavadni moški.

Lično oblikovana knjiga španske avtorice Anne Cabezza, ki jo popestrijo hudomušne ilustracije Tonija Batllorija, odlikuje tudi mladim bralcem privlačna, nekoliko večja in širša pisava od običajne. Tako se bodo vanjo zagrizli tudi nekoliko mlajši, a že vešči bralci. Radoživa mladež je zelo pozorna na detajle, ki jih odrasli, bolj osredotočeni na samo zgodbo, pogosto spregledamo. Bralci se bodo tako lahko razveselili oznak strani, ki so, kot se pritiče naslovu, označene v črnem kakcu. Po branju sledi še Dodatek; uganke, osmerosmerko in iskanje dokazov v knjigi, ki lahko služijo kot didaktični dodatek oz. analiza branja.

Komur bo knjiga všeč, pa bo svojo detektivsko žilico lahko potešil tudi v drugi knjigi Sester skorja, detektivska agencija z naslovom Skrivnost brancinov, ki je izšla leta 2022.

Share: