V času poletnih počitnic (tudi) nam občasno zmanjka domislic za krajše hribolazenje z nadebudnežem. Da ne bi obiskovali zgolj hribca v bližini našega doma, knjiga ponuja 100 predlogov za različno zahtevne vzpone, ki pa jih spremljajo namigi za dodaten obisk znamenitosti v bližini vzpetine. Predstavi tudi manj obiskane poti, kar je izjemno dobrodošlo v bogati ponudbi tovrstnih del. Kot pa se za vse prave Kekce spodobi, smo svojo pot vseeno začeli na Slemenovi špici.

Kekčeva potepanja (100 družinskih izletov čez breg in dol) nas popeljejo na zanimive vrhove, kraje, planote in razglednike, vse od morja do Goričkega in od Gorenjske do Dolenjske. Ne bo jih težko najti, saj vsak izlet spremlja celostranski zemljevid z označenim izhodiščem in ciljem.

Odločitev ali je izlet primeren za nas nam olajšajo kratke informacije, ki so pripisane vsakemu izletu:

  • nadmorska višina
  • višina izhodišča
  • višinska razlika
  • izhodišče
  • dolžina poti
  • oprema
  • težavnost
  • najprimernejši čas

Popotniških in planinskih vodnikov je pri nas kar veliko, in ne glede na to, da je naša dežela majhna, nas Kekčevi izleti znova prepričajo, da ima Slovenija res veliko možnosti za eno in večdnevne izlete vseh vrst. Od tistih, primernih za najmlajše, pa do najzahtevnejših, ki so primerni samo za izkušene planince. Opisana knjiga se seveda osredotoča na prve in nas prepriča, da res nimamo izgovorov, da ne bi raziskali vseh lepot naše deželice. Je abecedno urejena zbirka stotih izletov po slovenskih hribih in dolinah tako, da bo prav vsak našel nekaj zase.

Dodatna vrednost je zagotovo tudi to, da je pri vsakem hribu dodan tudi namig za krajši izlet v soseščini in opis zanimivosti v povezavi s tem prostorom. Celostna predstavitev zajema dve strani (leva in desna stran), ki običajno s tremi dodanimi fotografijami že na prvi pogled lahko navduši popotnika za izlet. Kljub starejši letnici izdaje (2011) in 1. ponatisu iz leta 2016 je priročnik še vedno naš nepogrešljiv odločevalec za izlete v neznano. Tako, da vam preostane le še, da vzamete knjigo v roke in pot pod noge.

Share: