Thiago de Moraes: MUMIJA MI JE POJEDLA DOMAČO NALOGO

Zabaven naslov knjige Mumija mi je pojedla domačo nalogo Thiaga de Moraesa že z lično ilustracijo na naslovnici in z bogatimi dodatki zlate barve kaže na časovni preskok v čas starih Egipčanov. Starejše generacije bralcev se bodo zagotovo spomnile zelo brane zbirke Časovni stroj, ki nas je popeljala v mnogo zgodovinskih dogodkov in nam na ta način predstavila starodavno miselnost in družbeni ustroj posamezne dobe.

Da je osebna izkušnja ali vsaj identifikacija z glavnim junakom tisto, kar pritegne predvsem mlade bralce, je zagotovo vedel tudi avtor knjige Mumija mi je pojedla domačo nalogo, ki se je podpisal tudi pod Atlas zgodovine in Atlas mitov (oba sta izšla pri založbi Morfem plus). Glavnega junaka, nadpovprečno bistrega enajstletnika Henryja, med računanjem zahtevne enačbe v šoli doleti nekaj, kar ga posrka v med stare Egipčane. Skok v preteklost v popolnoma drugačno kulturo kompenzira z razgledanostjo in z analitičnim umom. S svojo inteligentnostjo se uspešno zoperstavlja borilno nastrojenemu vrstniku Uziju, kasnejšemu faraonu Razmesu II.

Mladinsko branje na dobrih 200 straneh skuša dati vtis pobega v starodavni egipčanski svet, v leto 1300 pr. n. št., pri čemer nas spremljajo de Moraesove številne zabavne ilustracije (in tudi stripovski vložki, ki so morda ostalina iz prvotne avtorjeve zamisli, da bi izdal strip) v rumeni, sivi in črni barvi, ki nazorno prikazujejo razliko med sodobnim in arhaičnim. Tako npr. postreže z informacijami, ki bi zanimale današnjo mladež: kako je izgledal delovni teden, kaj so se učili v šoli, kakšen je bil tipičen jedilnik, s čim so se ukvarjali starši, kako so se igrali, katere živali so vzgajali za hišne ljubljenčke in kakšno vlogo je v njihovih življenjih igrala vera itd. Izvemo tudi, kakšna je bila tedanja pisava in na kakšen material so pisali, kdo je sploh znal pisati. Bi se znali podpisati v hieroglifih? Kljub vsemu roman za mlade bralce ne deluje strogo poučno, temveč dopušča bralni užitek in odpira vrata domišljije.

Založba Morfem ponuja kodo JERCA10 od danes do 15.2.2023 za 10 % popust pri nakupu knjig.

Mumija mi je pojedla domačo nalogo je iz oblikovnega in vsebinskega vidika zagotovo delo, ki bo lahko doseglo odmev med slovenskimi mladimi bralci, ki se navdušujejo nad življenjem v starih časih.

Share: