Theresa Breslin: ILUSTRIRANA ZAKLADNICA ŠKOTSKIH PRAVLJIC IN PRIPOVEDK

V zajetni in lično oblikovani knjigi se skriva enajst škotskih pravljic in pripovedk, ki jih je zbrala in uredila škotska pisateljica Theresa Breslin. Ljubitelje (tudi) ljudskega slovstva pričaka skok v škotsko pokrajino s preprostimi ljudmi (pastirji, kmetje, kovači, drvarji …), ki so še znali živeti z naravo. Tako kot povsod po svetu so tudi oni verovali v bajeslovna bitja, ki so jim burila domišljijo in vlivala strah v kosti. Za razliko od slovenske kače z belo kronico tukaj vladajo bitja s selektivno prijaznostjo: grozljivi konj kelpi, ki ga lahko uroči samo resnično dober človek,  zelena vila, ki pomaga ljudem v zameno za otroka, …

Preberemo lahko tudi različico nam vsem znane pravljice Pepelke, ki pa je v škotski izvedbi realnejša; lepo dekle hodi peš in je oblečeno v obleke iz naravnih materialov. Vsako pravljico spremljajo ilustracije izpod rok Kate Leiper. Zanimivo pri tem je, da so narisana v zelenkastih tonih, kar vzbuja zavedanje, da gre za vdor mističnega, mitološkega, skrivnostnega, že pozabljenega. Za platnicami se za vse radovedneže skriva še nazoren zemljevid Škotske z označenimi pokrajinami, od koder prihajajo zbrana besedila.

Založba Morfem ponuja kodo JERCA10 od danes do 15.2.2023 za 10 % popust pri nakupu knjig.

Večja pisava bo zagotovo privlačna za mlade bralce, ki šele vstopajo v “pravi” svet književnosti. Zaradi vsebinske privlačnosti (pravljice niso replika že znanih), oblikovne dovršenosti in izvirnih ilustracij bo zbirka privlačna za otroke in mlade po srcu. Zbirka je poleg literarne nagrade Carnegie prejela tudi svojevrstno priznanje; pohvalila jo je namreč tudi Julija Donaldson, avtorica svetovno znanih slikanic (Zverjasec, Zverjašček, Bi se gnetli na tej metli idr.).

Share: