Sarah Banville so slovenski, predvsem mlajši bralci spoznali s stripom Stare grške bajke in povesti, ki jo je izdala založba Morfem. Strip prikazuje najodmevnejše dogodke iz grške mitologije, kjer starodavni bogovi krojijo urejenost sveta. Da je avtorici skrivnostnost iz najstarejših dob književnosti oz. iz ljudskega slovstva blizu, priča tudi knjiga priročnega formata z naslovom Pošasti. Predstavi se nam 100 mitoloških/čudaških bitij z vsega sveta. Vsako od njih je predstavljeno glede na teritorij, kjer se pojavlja, običajno opisu sledi tudi ponazoritvena zgodba, razlogi, zakaj je (namišljeno) bitje pridobilo status pošasti. Nekatere izmed njih se pozna v izročilu več narodov, lahko gre zgolj za različnico ali pa enako pojmovnost z drugačnim poimenovanjem. Opisi so poljudni in tako primeri tudi za mlade bralce. Na drugi strani jim sledi velika ilustracija Quintona Winterja. Velika večina je videti res neugodnih, tako da si lahko le stisnjenih zob predstavljamo, kakšen strah so pošasti nekoč nagnale preprostim ljudem v kosti, ko so se odpravljali spat ali ko so stopali skozi samotne gozdove.

Uvodni Zemljevid pošasti razkriva, da se predstavljena strašljiva bitja pojavljajo na vseh poseljenih celinah. Zaradi “svetovljanskosti” raziskovalno delo s tem pridobi na vrednosti. Nikakor ne predstavlja samo nam že znanih, vsakdanjih pošasti, kot so npr. zombi, vampir, trol, parkelj idr. Poleg teh so najbolj poznani Minotaver, Kiklop in Meduza iz grške mitologije, škotska Nessie in Kelpi, skandinavski Kraken. Zanimiva je Jaga baba, ki očitno izvira z ruskega področja, čeprav jo poznamo tudi Slovenci (in verjetno pod drugo oznako tudi drugi narodi). Spominja na predhodnico čarovnice v Janku in Metki.

Večina pošasti pa povprečnemu bralcu ne bo znanih niti po imenu, zato to delo prinaša veliko k poznavanju najzanimivejšega delčka svetovnega ljudskega izročila. Zagotovo pa se bodo knjige razveselili pogumni tudi mlajši bralci, ki bodo lahko spoznali, da pošasti ne živijo samo v njihovih omarah, pod posteljami in v kleteh, kamor odhajajo po krompir, temveč jih poznajo otroci in odrasli na vseh koncih sveta. Zelo priporočam.

Share: