Tomo Podstenšek je uveljavljeni slovenski pisatelj, ki ga poznamo kot prozaista. Pohvali se lahko s sedmimi romani in tremi zbirkami kratkih zgodb. Površinska napetost je roman, ki je bil leta 2022 nominiran za nagrado kresnik. Na zanimiv način obravnava psihološko stanje nepremičninske agentke Anje, ki je ljubimkala s poročenim moškim in si, kot se to pogosto rado zgodi, domišljala, da se bo “njen” arhitekt Rok končno ločil od svoje žene in se bo preselila k njemu, v dizajnersko dovršeno hišo.

A čas teče in nič se ne zgodi. Fantazme ljubimko pripeljejo do maščevalnega ukrepa (Rokovi ženi napiše pismo resnice), ki pa ga takoj po Rokovem klicu želi izničiti in potlačiti svoja negativna čustva.  V pogovoru s poštarjem se nam izriše protagonistkino nefunkcionalno družinsko ozadje, ki nakazuje, da imamo pred seboj podrejeno osebo, s katero se da zlahka manipulirati.

Počuti se slabo, riše si gradove v oblakih, jezna je na edino prijateljico, ker ji jih nesubtilno ruši, željna je pozornosti. Poštar po drugi strani deluje kot psihoterapevtski lik (objektiven, nepopustljiv, potrpežljiv – med vsakodnevnim raznašanjem pošte namreč spoznava tragične in žalostne zgodbe ljudi, ki pa jih sprejema neprizadeto, vedoč, da sam ne more spremeniti ničesar), ki iz neobičajne družice izvleče vse skrivnosti, a jih večinoma ne vrednoti, pač pa dopušča, da to stori sama.

Ob tem iz nje ne izzove jeze, kot to počne Nataša, pač pa pripravi podlago, da začne razmišljati drugače. Verjetno se je Tomo Podstenšek pred pisanjem poglobil ne samo v poštarsko dejavnost, pač pa tudi v psihološki profil ljubimke poročenega moškega, psihoterapevtsko delovanje (poštar) in v osnove nevrolingvističnega programiranja.

Kljub uvodni razlagi fizikalnega terminološkega poimenovanja površinske napetosti lahko naslov razumemo metaforično.

Površinska napetost, ki me je držala skupaj, začne popuščati in le vprašanje čsa je, kdaj se bom razlila po ulici. (str. 154)

 

Share: