Beatriz Oses: Erik Vogler in zločini belega kralja

Beatriz Oses je španska pisateljica, ki piše za mladino in odrasle. Založba Malinc je prevedla in izdala v tujini dobro sprejeto mladinsko delo z naslovom Erik Vogler in zločini belega kralja. Delo zahteva pogumnega mladega bralca, ki se zabava v napetih zapletih in nepredvedljivih razpletih. Zakaj?

V Bremnu namreč izginjajo najstniki in javnost domneva, da je na delu serijski morilec. Bralec ob tej temačni podlagi spremlja izsek iz življenja najstnika Erika, ki je netipični književni lik. S svojo pedantnostjo, izbirčnostjo in težnjo po popolnem redu deluje malce odbijajoče tudi za njegovo lastno babico, ki se bi najraje odrekla vlogi gostiteljice v času, ko je njen sin, Erikov oče, na poslovnem potovanju v New Yorku. Erikovo bivanje pri babici pa je vse prej kot sproščeno. Nenavadna prikazen, predmet, vreme in sosed pomagajo ustvarjati prav grozljive okoliščine, ki bodo Erika pospremile v nevarno dogajanje.

Delo obsega 27 poglavij in je opremljeno s črno-belimi ilustracijami, ki prikazujejo šahovnico. Motiv ni izbran naključno, saj ponazarja spopad črnega in belega kralja, ki simbolizirata dve od glavnih književnih oseb. Šah sam je igra taktike in prerazporejanja moči, ki pa se preseli v realnost vpletenih oseb in ponazarja enega od gonil pripovednega loka. Težko bi rekli, da je šah vsaj v zahodnem svetu izjemno popularen med mladino, gre bolj za obstransko ljubiteljsko dejavnost. Tako kot je to nekaj sicer zanimivega, a obstranega, neobičajnega, je tudi glavni književni lik; Erik Vogler mladostnik, ki je izhaja iz ozadja. Izbor lastnosti je pripisati duhu časa, saj se trend obrača k vsemu povprečnemu, naravnemu, neizumetničenemu, realnemu in Erik je kljub neprijetnim lastnostim takšen, kot je lahko bralčev sosed ali sošolec. Urejen in nervozen, če je svet kaotičen. Težko se pretvarja in zato ima nekaj težav v medsebojnih odnosih. Občasno njegove težnje spominjajo na avtistične ali vsaj obsesivno kompulzivne. Sposoben je poglobljenega razmišljanja in sklepanja. Njegovo doživljanje je morda nekoliko pretirano in dramatično, saj je sosed predstavljen malodane kot vampir, babica pa ga dojema kot popolnoma običajnega, prijaznega fantiča. Kljub vsemu je sposoben nečesa izjemnega.

Kriminalka, grozljivka in detektivka, – vse v enem bi lahko z besedno zvezo opisali svež veter v mladinski literaturi – ki se jo prebere na mah.

Share: