Roman Emmy na potezi, prvenec angleške pisateljice Helen Harvey je v prevodu Brigite Orel izšel pri založbi Miš leta 2022. Umeščen je med romane v zbirko Zorenja, ki zaradi svojevrstnih tematik nagovarja predvsem odraščujočo mladino. Avtorica je z odliko dokončala podiplomski študij pisanja za mlade na Univeri v Bathu in leta 2017 prejela nagrado United Agents. Bolj kot to je zanimivo dejstvo, da živi z gejmerskim partnerjem, kar je (bila) zagotovo odlična odskočna deska za pisanje.

Emmy je krotka najstnica, ki živi v urejeni družini z revnimi prihodki. Starejši brat Ryan težko prenaša ločitev staršev in prihod “nadomestnega” Paula, s katerim sprva kar ne moreta najti skupnega jezika. Mama je izdelovalka tatujev, ukvarja se tudi s poslikavami obrazov. Socialna slika se na najstnici začne odražati v stiski, ko se njena najboljša prijateljica priključi skupini popularnih, lepo oblečenih in tudi hudobnih deklet, katerih vodja je Vanessa. Kar naenkrat so njena oblačila označena kot smrdljiva in polulana, čevlji bratovi in to so glavni razlogi, zaradi katerih Emmy ne more biti ena izmed njih. Da je dekliška zloba mnogokrat posledica subtilnega razloga vodje skupine, kateri ostale slepo sledijo, se zaveda Emmyjin brat Ryan, ko sestra s “težko” privarčevanim denarjem dobi nove superge in jopico iz trgovine rabljenih oblačil.

Tako ali tako ne bo pomagalo. Ljudje so nesramni, ker hočejo biti nesramni, ne zato, ker bi bilo kaj narobe s tvojimi čevlji. (str. 43)

Bullying je eden od glavnih motivov v romanu. Kljub temu, da se nam zdi, da o tem vemo vse, se pojavi zelo spontano in zelo pogosto ga zaposleni v šolah lahko prezrejo, saj ga lahko izvršujejo prav tako zelo uspešna, vzorna dekleta, kot je Vanessa. Prav ona je prava mojstrica bullyinga, v kar povleče tudi svoje prijateljice. Emma zaradi svoje drugačnosti (preprosta, ponošena oblačila, morebitna disleksija) in zaradi izgube socialne mreže postane lahka tarča psihološkega trpinčenja, ki se mu sama ne zna in ne more zoperstaviti. V svojem prostem času je strastna igralka računalniške igre Varljivi otoki, v kateri, ironično, deklasira vse aktivne člane na klepetalniku, kamor pogosto piše. Zaradi odmevne objave svojega prvega videa postane znana tudi na svoji šoli, na kateri je igra popularna in morda je ravno to povod, da se začne kolesje psihološkega kroga napadalec – preganjalec – žrtev obračati.

Igranje računalniških iger je fenomen sodobne družbe. Čeravno umaknjenost za zaslone spodbuja individualnost, je igra, ki jo igrata Emmy in Jude, takšna, da brez sodelovanja drugih ne moreš uspeti. Emmy bi bila srčno rada odvisna le sama od sebe, a ji to brez pomoči družabnikov ne uspe. Prav ta del kaže na pomembno vzporednico z realnimi problemi, ki se jih je potrebno lotiti z okrepitvami.

Roman Emmy na potezi je delo, ki odpira mnogo tegob v življenju sodobnega najstnika; od stisk, ki so lahko posledica socialnega statusa, učnih težav, sprejemanja novega družinskega člana, občutka izločenosti do ustrahovanja, preizkušenj prijateljstva.

Lahko bi rekli, da je Helen Harvey napisala roman o prijateljstvu v realnem in imaginarnem svetu. V obeh se protagonist bori z zlim, ki ga lahko premaga okrepljen. Kako najti zaveznike? Emmy pravi, da je recept v prijaznosti.

Mislim, da Vanessa krožka ne more pokvariti. Kanec koncev pri Einsteinih ni nikogar, ki ne bi vedel, kaj je storil na poletnem sejmu. Prijatelje si bo morala dobiti tako kot vsi drugi – s prijaznostjo. (str. 234)
Share: