Marente de Moor je avtorica romana Nizozemska devica. Naslov romana je lahko razumljen večpomensko: odraža lahko glavno junakinjo, nevtralnost Nizozemske v 1. svetovni vojni in provokativno poštno znamko iz tistega časa na nikoli odposlanem pismu.

Ta hiša je bila indiskretna. Za vsakim vogalom so prežali tabuji, skrivnosti in uganke in čakali, da jih odkrijemo.

Nizozemska najstnica se v želji po novem znanju sabljanja odpravi k očetovem znancu, von Bötticherju, čez mejo, kjer je duh vzpenjajočega nacionalizma vedno bolj prisoten. Na posestvu Raeren je vse bolj konfuzno; obiski nenavadnih ljudi, mazurke, politična nasprotovanja, okostnjaki preteklosti padajo iz omar. Dekle se strastno zaljubi v svojega učitelja, ki mu dogodki v pretekli vojni niso pustili le vidne brazgotine na obrazu …

Vzdušje na domačiji postaja vedno bolj tesnobno in zgolj vprašanje časa je, kdaj se bodo vse skrivnosti sestavile v mozaik. Razplet je presenetljiv.

Čudovito stkano zgodbo o sicer popolnoma neznanem športu odlikuje stopnjevanje kaosa, primitivnosti in groze kot odraz pričakovanja preobrata, kjer se karte o tem, kdo je dober in kdo ne, pogosto kruto premešajo. Dogajanje nas drži v primežu čisto do zadnje strani.

Avtorica knjige: Marente de Moor

Najdete me tudi na Instagramu.

Share: